5 Haziran 2007 Salı

Cinnet Nedir Anne?

İstanbul Bilgi Üniversitesi tiyatro kulübü Tiyatro Candela’nın “Cinnet’’i 26–28 Haziran’da İzmir’de.
Geçen sene sahneledikleri Hair müzikaliyle beğeni toplayan grup, bu sene de çok farklı, korku ve komedinin yan yana olduğu, gerilimi yüksek bir oyunla karşımızda.


İstanbul Bilgi Üniversitesi tiyatro topluluğu “Tiyatro Candela’’, son oyunları ‘’Cinnet’’ ile İzmir turnesi hazırlığında. Yönetmenliğini ve uyarlamasını Bora Severcan’ın yaptığı oyunda, sahnede yer alan isimlerse Özgecan Okay, Can Balaban, Melisa Biryol, Sima Ertem, Efe Can Erdal, Ece Metin ve Hale Diledi Kazan.
Korkuyla ve komediyle örülmüş, zaman zaman çok komik, zaman zamansa tüyleri ürperten bir seyir izliyor oyun. Severcan şöyle anlatıyor Cinnet’i : “Çok enteresan bir şey deniyoruz, insanlar yerlerinden kalkamayacaklar. Son 20 dakikasında izleyenleri inanılmaz sürprizler bekliyor. Son derece hafif seyirlik bir oyun gibi başlayıp sonrasında gerçekten insanları şoke etmek amacıyla kurduğumuz bir oyun bu. Çünkü şunu amaçlıyoruz; bir şekilde okula, işe gidip geliyoruz, onu yapıyoruz, bunu yapıyoruz ama sonuçta kendimizi sallayıp da ‘’ben ne yapıyorum şimdi’’ demiyoruz. Bizi şoke edecek hiçbir şey yok, tamamen uyuşmuş yaşıyoruz yani. İşte o uyuşmayı oyun boyunca iyice arttırıp sonuna doğru birden elektroşok verip “ne oluyor bana, nerdeyim, niye bu oyunu seyrediyorum ki?’’ dedirtmeyi planlıyoruz. İnsanları irkiltmek istiyoruz. Son derece komik fakat sürprizleriyle son derece korkunç hatta bazı yerlerde kara komediye kaçan çok enteresan bir oyun Cinnet’’.
Daha perdeler açılmadan başlayan absürdleştirilmiş diyaloglar, “herhangi bir şey’’ izlemeyeceğimizin sinyallerini veriyor. Oyunun ortalarındaysa, birazcık da hassassanız, bütün korkularınızla yüzleşme ihtimaliniz oldukça yüksek. İçinde korku öğesi barındıran her türlü şeyden olabildiğince uzak durmaya meyilli olan ben, kendimi bir cinnet anının ortasında bulduğumda tam da bunlar oldu.
Oyunculuk performanslarıyla, efektleriyle, korku ve komediyi dengelemeyi bilmesiyle övgüyü hak eden bir oyun Cinnet. Yüreklerini ortaya koymuş bir ekiple hazırlanmış bir oyun. Belirtmekte fayda var, oyunda kullanılan şarkı günler boyunca dilinize mühürlenebilir ve bu şizofreni kurmacasının içinden çıkmak da zaman alabilir.
Tiyatro Candela, yedinci yılında da, yalnızca bir üniversite topluluğu olmadığını kanıtlamakta iddialı görünüyor. Şimdiden kült bir izleyici topluluğu var ve kulaktan kulağa yayılmaya da devam ediyor. Geçen sene sahneledikleri “Hair” müzikaliyle dikkatleri üzerine çeken Candela, bu yıl da kanla yazılmış bir oyun izleyip Cinnet’e ortak olmak isteyenler için 26-28 Haziran tarihlerinde İzmir Karşıyaka Belediyesi’nde.

Özlem Özbaş

1 yorum:

Adsız dedi ki...

keşke oyunun yazarını da yazsaydınız.daha iyi olurdu.