5 Haziran 2007 Salı

Öğrencilerinin gözünden Nükhet Ruacan

Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde 10 yıldır caz müziği dersleri veren, caz müziğinin Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Nükhet Ruacan yaşamını yitirdi. Bir öğrencisi, onu şöyle anlatıyor: “Bize anne sevgisiyle yaklaştı. Şarkıcılığı yaşamayı, ruhumuza ve bedenimize bir deri gibi giymeyi öğretti.”



Nükhet Ruacan kendi kuşağının ve Türk cazının eşsiz seslerinden ve divalarından biriydi. Ailesinden gelen müzik tutkusu küçük yaşlarda onun kendisini geliştirmesi için büyük bir avantajdı. Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde eğitim gördüğü 60’lı yıllarda, Türkiye’nin en popüler kadın caz vokalistiydi. Kendisine göre profesyonel caz şarkıcılığına 1974 yılında İsviçre’de başladı. 1977’de Türkiye’ye döndükten sonra verdiği konserlerle cazın ülkemizde daha çok tanınmasında ve sevilmesinde önemli katkıları oldu; O her zaman müzikle daha fazla ilgilenmek ve özellikle cazla ilgilenmek istiyordu. Bu yüzden 1979’da ABD’nin ünlü caz konservatuarı New York Conservatory of Music’te şan eğitimi aldı.
Caz müziğinin Türkiye’deki diğer önemli isimlerinden Neşet Ruacan’ın kardeşi olan Nükhet Ruacan, son 10 yıldır Bilgi Üniversitesi müzik bölümünde caz müziği dersleri veriyordu. Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisi olan İldeniz Çetin’in Ruacan hakkında yorumları şöyle; “Nükhet Ruacan, ne iki kez yakalandığı kanser hastalığına ne de okulumuzun performans bölümünü kapatma kararına boyun eğdi. Öğrencileri bir anlamda onun yaşam kaynağıydı. Onları hiçbir zaman bırakmadı ve sonuna kadar savundu. Aynı zamanda öğrencileri de ondan aynı yaşam sevincini alarak çalışmalarına devam etti. Ruacan, aralarında Evrim Özşuca, Elif Çağlar, Esin Gündüz, Sibel Gürsoy’un da bulunduğu daha birçok başarılı vokalisti yetiştirmiştir.”
.
Öğrencilere imzasını attı!

Ayrıca bir başka Müzik Bölümü öğrencisi olan Ferhat Öz’e, öğrencileri için onu bu kadar özel kılan şey nedir diye sorduğumuzda ise; “Her şeyden önce bu sorunun cevabı onun kişiliğinde yatmakta. Tartışılmaz müzikal dehasının yanında Nükhet Ruacan eşsiz kişiliği, sevgi dolu ve sahiplenici tavrıyla sadece bir öğretmen değil, aynı zamanda bir anne gibi hayatlarımıza girmişti. Öğretilerinde ana unsuru sevgi, sabır ve anlayış üstüne kurmuştu. Özellikle şarkı söylemek gibi aslında basit görünen ancak göründüğü gibi olmayan bir konuda, içimizde göremediğimiz şeyleri fark etme, nefes kontrolü, diyafram kullanımı, gırtlak hâkimiyeti, sese zarar vermemek ve bunun gibi anlaması ve anlatılması zor konuları ustalıkla anlattı bizlere. Bu, sadece sözel değil ayni zamanda vücut diline hâkimiyetinden de gelmekteydi. Ruacan’ın öğrettikleri, bizlerin hayatımız boyunca üstünde dikkatle çalışmamızı gerektiren bölgeleri ilgilendiriyor. Teknikleri kimden nasıl öğrendiğiniz çok önemli. Bunlar sizi eğiten kişinin size bıraktığı bir imza gibidir ve silinmesi güçtür. Nükhet Ruacan, bu imzayı öğrencilerine ustalıkla atarken bunu sadece anlatım gücüyle bir ödev gibi değil, bir hayat tarzıymış gibi bizlere aşıladı. Bir başka anlamda bizlere şarkı söylemeyi öğretmedi. Şarkıcılığı yaşamayı, ruhumuza ve bedenimize bir deri gibi giyip taşımayı öğretti. Tam da kendisinin 56 yıllık hayatında yaptığı gibi. Bizleri sadece okul sınırları içinde para kazanacağı araçlar ve görevler gibi görmedi, sevgisi neşesi ile bizi hayatının bir parçası haline getirdi. Yoklama, ortalama, sınav korkusuyla değil, saf anne sevgisiyle öğretti.”
56 yaşındaki Ruacan, ayrıca bu yıl NTV Radyosu’nun sponsorluğunda yapılan ‘Nardis Genç Caz Vokalistleri Yarışması’nda jüri başkanlığını üstlenmişti. Bir süredir kanser tedavisi gören Ruacan’ı bu sene kaybetmiş olmanın üzüntüsünü paylaşıyoruz.

Tuğçe Çinkitaş

Hiç yorum yok: