5 Haziran 2007 Salı

Koşarken satranç oynamak: Orienteering

“Doğa içinde hedef bulma” diye tanımlanabilecek olan Orienteering sporu, Türkiye’de 1970’lerde askerlerin ve izcilerin eğitimi için yapılmaya başlandı. 2002’den beri Orienteering Federasyonu çatısı altında gelişen bu spor dalı, hem zihni, hem bedeni çalıştırıyor.
.
Florya Atatürk Ormanı’ndayım. Elimdeki haritaya göre yamaçta bir girinti ve hemen altında sağa doğru bir hendek olması gerekiyor. Ama girintiyi bulamıyorum. Fakat bu arada sağda bir kanal gördüm. Pusulama ve haritama baktım. Kanal boyunca koştum. Çalı ve dikenler canımı acıttı, ama yılmadım. Nihayet, işte hedef! Karşımdaki bayrağın üzerindeki zımbayla kartımdaki 6 numaralı kutuyu deldim. Şimdi geriye kaldı 5 tane daha.


Sözünü ettiğim bu macera “orienteering” adlı bir spor. Orienteering her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların ellerindeki harita ve pusula rehberliğinde, kontrol noktalarını sırayla geçerek en kısa sürede bitiş noktasına ulaşmaya çalıştıkları bir doğa sporu. Takip edilecek bir lider ya da işaretlenmiş bir parkur yok. İster kısa, ister uzun istediğiniz rotayı tercih ederken zihinsel yeteneklerinizi kullanmanız gerekiyor. Harita ve pusulayı kullanma becerisi, kondisyon bu sporda çok önemli. Örneğin, koşarken nerede olduğunuzu bilmeniz kaybolma riskini ortadan kaldırıyor.


.
Bir doğa sporu olarak 7’den 70’e her kesime hitap eden ve "yürüyerek hedef bulma" olarak da tanımlanan bu spor, Türkiye’de 70’li yıllarda askerler, izci grupları, polisler ve üniversitelerin spor bölümleri tarafından oynanmaya başlandı. Türkiye’de ise Eylül 2002’de Orientering Federasyonu kuruldu. Bu federasyon her yıl 4 kere ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış kupası olarak yarışmalar organize ediliyor. Avrupa ve Amerika’daki okullarda ders olarak da okutulan bu spor bireylere zihinsel gelişim, hızlı karar verme ve kendini ifade edebilme yeteneğini kazandırmakta. Hem zihninize, hem bedeninize spor yaptırmak, yeni insanlarla tanışmak, kendinizle ve arkadaşlarınızla eğlenmek, doğa ile yarışmak isterseniz turkey-o-subscribe@yahoogroups adresine e-mail gönderebilir ve bu sporla tanışabilirsiniz. Haydi kendinize bir iyilik yapın, pusulanızı ve haritanızı kapıp hayatınıza yeni bir heyecan katın.
.
Uğur Can Görgülü

Hiç yorum yok: