5 Haziran 2007 Salı

Mimaride devrim: Hava alan, depreme dayanıklı esnek tuğla geliyor

Çevremize yepyeni bir görünüm kazandıracak, yaşam alanlarımızı yeniden ve çok farklı şekilde değiştirecek, mimarinin temelini oluşturan tuğla sisteminde yeni bir buluş, bir Türk tarafından geliştirildi. Küresel ısınmayla mücadeleye katkı sağlayan ve binaların depreme dayanıklılığını artıran bu projenin yaratıcısı, Defne Sunguroğlu.

Romalılardan bu yana değişmeyen tuğla sistemi, bambaşka bir çehreye bürünme yollarında adım adım ilerliyor. Görünüme bağlı tasarımların doğaya verdiği zarardan yola çıkarak tasarlanan “Kompleks Tuğla Morfolojileri’’ adlı mimari proje, özel tasarlanmış altıgen şeklindeki tuğlaların, çelik halatlara geçirilmesiyle oluşturulmuş bir sistem.



Projenin yaratıcısı Defne Sunguroğlu, günümüz mimarisiyle ilgili şu yorumu yapıyor; “Sağlıksız ortamlar yaratılıyor. Bu durum hem yaşamı, hem de doğayı kirletiyor. Mimarların değişen toplumun ihtiyaçlarını ve zarar görmekte olan doğayı algılaması gerektiğini düşünüyorum”. Defne Sunguroğlu’nun projenin getirdiği yenilikler ve sağladığı yararlarla ilgili açıklamalarına göre, geliştirilen bu sistem harç ve betonu ortadan kaldırmış ve yerine çelik halatlardan yardım almıştır. Bu sayede tuğla bina sistemi tamamiyle değişmiştir. Çelik halatlara geçirilen özel tuğlalar birbirlerine sabitlendiğinde, aralarında küçük açıklıklar meydana geliyor. Bu sayede bina hem güneş ışınlarını içeri alabilecek ve ısı sağlayacak hem de hava alabilecek. Böylece, rutubet ortadan kalkacak, daha sağlıklı ortamlar yaratılmış olacak. Günümüzün önemli sorunlardan biri olan küresel ısınmayla mücadeleye, doğal enerjinin daha çok kullanımının sağlanmasıyla katkıda bulunulacak. Çelik halatların kıvrılma ve şekil verme özelliğine sahip olmasından dolayı, oluşturulacak binalara bu sistem sayesinde istenilen şekilleri vererek, daha geniş mekanlar elde edeceğiz. Aynı zamanda bu sistem ile oluşturulan binalar depreme karşı dayanıklı olacak. Çünkü çelik halatlar sayesinde bina esnek bir yapıya sahip olduğundan büyük şiddetli depremlerde bile binalar etkilenmeyecektir.


Bilgisayar ortamında denenip onaylanan bu proje, şu an patent alma yolunda ilerliyor. Temmuz ayında Arup ve Buro Happold gibi büyük şirketlerden gelecek destekler ile İngiltere’de bu sisteme dayalı bir bina inşa edilecek ve bilgisayar ortamı dışında da kontrolden geçmiş olacak. Eğer olumlu sonuç verirse bu proje kısa sürede karşımıza çıkabilir.
.
Simge Sunguroğlu

Hiç yorum yok: