5 Haziran 2007 Salı

Mezunlar yüksek lisans tercihlerine nasıl yön veriyor?


Lisans eğitimi sonrası yüksek lisansa yönelen mezunların, lisansüstü eğitimde tercih ettikleri alanlar mezun oldukları bölümlerden farklı olabiliyor. Gençlerin seçimlerini belirleyen kriterler çok farklılık gösteriyor. Özellikle iş dünyasında yükselmek isteyenlerin ve sektörün taleplerine cevap vermek isteyenlerin tercihi ise “MBA”, yani İşletme Yüksek Lisansı.
.
Günümüzde iş dünyasında yükselmek isteyenler yüksek lisans programlarını ve MBA'i (İşletme Yüksek Lisansı) tercih ediyor. Çalışanlar için MBA, kariyer geliştirmek amacıyla şirket ve sektör değiştirmelerine yardımcı olan bir diploma olarak değerlendiriliyor. Akademik kaygılardan çok, piyasanın beklentilerini karşılama çabasıyla yüksek lisans programlarına yönelen bireylerin tercihi MBA oluyor. Üst ve orta düzey yöneticilerden yüksek lisans diploması olanların sayısı arttıkça, programlara olan ilgi de büyüyor. Bütün bu gelişmeleri takip eden üniversite gençliğinin yüksek lisans yapma düşüncesi ise ileride yapacağı işe, üniversitede okuduğu bölümü sevip sevmediğine, aile işine devam edip etmeyeceğine, lisans programının kendine yeterli gelip gelmediğine bağlı olarak değişiyor.
.
Yapılan araştırmalar sonucunda, iş dünyasında birçok işveren yüksek lisans yapmış kişileri tercih ederken, bazıları ise deneyime daha çok önem veriyor. Dünyanın en popüler işadamlarından Donald Trump, bir röportajda şöyle diyor: ‘Herkes lider olabilir veya herkes takım oyuncusu olabilir. Esas mesele, her ikisine de sahip olabilmek.’ İş adamlarına göre, liderlik ve takım oyunculuğunu bir arada yürütebilmek için, tecrübe çok önemli. Aynı zamanda, yüksek lisans yapmanın, çalışma hayatına yeni başlayacak mezunların kendilerini geliştirmeleri için çok etkili olduğunu düşünüyorlar."
.
6 Üniversiteden 100 kişiye sorduk

.
Boğaziçi, Marmara, Yeditepe, Bilkent, Koç ve Bilgi üniversitelerinde100 kişiye uyguladığım “Üniversite sonrası yüksek lisans yapmak istemenizi etkileyen faktörler neler ?” konulu anket sonucunda ortaya değişik bir tablo çıktı. Anket sonuçlarına göre bir değerlendirme yapacak olursak, öğrencilerin birçoğu üniversitede alınan eğitimin kendilerine yeterli gelmediğini ve kendilerini geliştirmek için yüksek lisans yapmayı planladıklarını söylediler. Bazıları ise Türkiye’de birçok gencin istediği alanda uzmanlaşamadığını ve yüksek lisansı ileride yapmayı düşündükleri iş hakkında daha çok bilgi edinebilmek için istediklerini belirttiler. Aile şirketlerinde henüz çalışmaya başlayanlar ise işleri takip etme zorunluluğundan, bu hayallerini şimdilik rafa kaldırmış gibi gözüküyorlar.


.
İşverenin istekleri artıyor
.
Yüksek lisansı zaman kaybı olarak görüp, bir an önce iş hayatına atılmayı bekleyenler ise eğitimlerinin yeterli olduğunu ve artık deneyim kazanma vaktinin geldiğini düşünüyorlar. Fakat günümüzün rekabetçi ortamında şartlar zorlaştıkça, işverenlerin istekleri artmaya ve çeşitlilik göstermeye başladıkça, üniversite gençliğinin de gelecekle ilgili kaygılarının ve yüksek lisans yapma düşüncelerinin arttığını görebiliyoruz. Hatta birçok şirket yüksek lisans yapmış olan çalışanlarına bile hafta içi, iş çıkışı eğitim programlarına katılma zorunluluğu koyuyor. Yani şirketler, kendi bünyelerinde de çalışanlarını eğitmeye devam ediyor.
.
Yükselmek isteyen çalışanlar da MBA yapıyor
.
Birçok şirket, çalışlarının eğitimine çok önem verdiği için yüksek lisans yapmış olan öğrenciler bile işverenlere yeterli gelmeyebiliyor. İste tam bu noktada iş tecrübesi devreye giriyor. Ayrıca başarılı aile şirketleri büyüdükçe, yönetimdeki çalışanlarını profesyonelleştirmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenlerle şirketler, orta seviye yöneticilerinin MBA yapmasını isteyip, okul ücretlerinin de bir kısmını veya tamamını karşılayarak çalışanlarına yatırım yapıyor. Çalışanlar açısından talep artışının nedenlerinden biri de, üst ve orta düzey yöneticilerden MBA yapanların sayısının artması. Bu durum yönetim kademelerinde yükselmek isteyenler için MBA'in kazandırdığı ortak dil ve kavramlara sahip olma ihtiyacını doğuruyor. Çalışanlar için MBA, bilgi ve becerilerinin bir firma ve sektör ile kısıtlı kalmadığını gösteren, bu nedenle kariyerlerini geliştirmek için şirket ve sektör değiştirmelerine yardımcı olan bir diploma olarak düşünülüyor.
.
Birce Koca

Hiç yorum yok: